Matka Suomeen

Lentomatkaan valmistautuminen

Matka Suomeen toteutuu lentäen. Lähtö tapahtuu lentokentältä. Koska lennolle voi ottaa mukaan vain 20 kiloa matkatavaraa ...

Lähtöselvitys

Lentokentälle tulee varata paljon aikaa, sillä siellä on monia asioita tehtävänä ennen lentokoneeseen nousua. Lentokenttä on ...

Kulkeminen lentokentällä

Kuljettaessa lentokentällä kerroksesta toiseen käytetään hissiä, liukuportaita tai portaita. Koska liukuportaat liukuvat ...

Passintarkastus

Seuraavaksi mennään passintarkastukseen. Passintarkastuksessa esitetään matkustusasiakirja ja lentolippu. Tarkastaja ...

Turvatarkastus

Seuraavaksi mennään turvatarkastukseen. Turvatarkastukseen mentäessä jokaisen on itse huomioitava ettei ...

Lentokoneeseen nousu

Turvatarkastuksen jälkeen saavutaan kansainväliselle puolelle ja mennään portille, josta oma kone lähtee. Portti ilmoitetaan ...

Suomeen saapuminen

Suomeen, Helsinkiin saavutaan lentoasemalle. Ensin pitää näyttää matkustusasiakirja passintarkastuksessa. Asiakirja ...
Lentomatkaan valmistautuminen

Matka Suomeen toteutuu lentäen. Lähtö tapahtuu lentokentältä. Koska lennolle voi ottaa mukaan vain 20 kiloa matkatavaraa henkilöä kohden, on tärkeä suunnitella etukäteen mitä ottaa mukaan ja mitä jättää lähtömaahan. Vaikka ulkomailla lentoyhtiö sallisikin yli 20 kilon matkatavaran, Suomen sisäisillä lennoilla ei voi matkustaa yli 20 kilon matkatavaroilla.

Matkalle otetaan mukaan hankitut matkustusasiakirjat ja lentoliput. Henkilökohtaiset todistukset on myös tärkeä ottaa mukaan. Astioita tai muita taloustavaroita ei tarvitse ottaa mukaan. Ruokaa tai juomaa ei saa viedä lentokoneeseen turvatarkastuksen läpi.

Lähtöselvitys

Lentokentälle tulee varata paljon aikaa, sillä siellä on monia asioita tehtävänä ennen lentokoneeseen nousua. Lentokenttä on iso ja siellä on paljon väkeä. On hyvä pitää lapsia kädestä kiinni ja kulkea tiiviisti ryhmänä, ettei kukaan eksy tungoksessa. Lentoasemalla on kärryjä, joihin voi pakata matkalaukut. Kärryjen kanssa lähdetään jonottamaan lähtöselvitykseen.

Lähtöselvityksessä esitetään matkustusasiakirjat ja lentoliput. Tämän jälkeen virkailija pyytää nostamaan matkalaukut hihnalle ja punnitsee ne. Ainoastaan pienen laukun voi ottaa lentokoneeseen sisään käsimatkatavarana. Muut matkalaukut menevät automaattisesti hihnalta lentokoneen ruumaan. Laita kaikki tärkeät asiakirjat ja tavarat käsimatkatavaroihin. Käsimatkatavaroissa ei saa olla nesteitä eikä teräviä esineitä. Ruumaan menevien matkalaukkujen jättämisestä saa kuitin, joka pitää säilyttää huolellisesti. Kuitti on tärkeä todiste, jos matkalaukut katoavat matkalla. Kuitin avulla ne löydetään myöhemmin.

Vastaanottovirkailijalta saa takaisin matkustusasiakirjan, lentolipun ja kuitin matkatavaroista. Mahdollisesti saat myös jatkolennon lipun, jos matkan aikana joudutaan vaihtamaan lentoa. Lentolippuun on merkitty lennon lähtöportti ja istumapaikan numero lentokoneessa. Lippua joutuu näyttämään useita kertoja kertaa ennen lentokoneeseen nousua.

Kulkeminen lentokentällä

Kuljettaessa lentokentällä kerroksesta toiseen käytetään hissiä, liukuportaita tai portaita. Koska liukuportaat liukuvat eteenpäin automaattisesti, on tärkeää tarkistaa, etteivät hameenhelmat tai terävät kengän korot jää portaiden väliin. Kärryjen kanssa ei saa mennä liukuportaisiin. Kuljetettaessa laukkuja kärryssä on käytettävä hissiä. Lentokoneeseen pääsee myös pyörätuolilla. Tällöin henkilöllä on myös avustaja mukana.


Passintarkastus

Seuraavaksi mennään passintarkastukseen. Passintarkastuksessa esitetään matkustusasiakirja ja lentolippu. Tarkastaja ottaa asiakirjat käteensä ja leimaa matkustusasiakirjan. Passintarkastukseen mennään yksitellen. Perheenjäsenet voivat olla yhdessä pienten lasten kanssa.

Turvatarkastus

Seuraavaksi mennään turvatarkastukseen. Turvatarkastukseen mentäessä jokaisen on itse huomioitava ettei käsimatkatavaroissa saa olla ruokia, nesteitä, saksia, pinsettejä tai muita metalliesineitä.

Kenttähenkilökunnan tekemä turvatarkastus aloitetaan siten, että vyö, laukut, kengät ja päällysvaatteet laitetaan erillisiin koreihin, joita löytyy turvatarkastuksen edustalta. Samoin kannettava tietokone laitetaan omaan koriin. Korit laitetaan hihnalle ja kaikki tavarat menevät läpivalaisukoneen läpi. Jos käsimatkatavaroissa on kiellettyjä esineitä, ne otetaan pois. Tässä yhteydessä näytetään kenttähenkilökunnalle myös matkustusasiakirja ja lentolippu.

Tämän jälkeen turvallisuudesta vastaava henkilöstö kutsuu matkustajan turvaportin läpi. Joskus pitää riisua myös kengät, mutta henkilökunta ilmoittaa siitä erikseen. Jos turvaportin läpivalaisussa ilmenee jotakin erityistä, henkilökunta tarkastaa matkailijan vielä erikseen. Tämä kaikki lisää matkailijoiden turvallisuutta.

Lentokoneeseen nousu

Turvatarkastuksen jälkeen saavutaan kansainväliselle puolelle ja mennään portille, josta oma kone lähtee. Portti ilmoitetaan lähtöselvityksessä, ja se näkyy lentolipussa ja myös lentoaseman sähköisillä tauluilla.

Portilla odotetaan kuulutusta koneeseen siirtymisestä. Joskus kone lähtee myöhässä ja odotusaika on pitkä. Kun lentokoneeseen siirtymisestä kuulutetaan portilla kaikki lennolle menijät asettuvat jonoon. Virkailijalle esitetään vuorollaan matkustusasiakirja ja lentolippu. Tämän jälkeen siirrytään putkea pitkin lentokoneeseen ja omalle numeroidulle paikalle, joka näkyy matkustuslipussa. Mukaan otetut kassit nostetaan ylös tavaratilaan.

Lentokoneissa on henkilökuntaa, jotka auttavat matkan teossa. Matkan aikana tarjotaan ruokaa ja juomaa. Lentokoneissa on WC: t. Nousujen ja laskujen aikana jokaisen tulee istua paikallaan lentokoneen tuolissa turvavyö kiinnitettynä. Lentokoneessa ei saa polttaa tupakkaa eikä pitää matkapuhelinta päällä.

Lento kestää monta tuntia. Usein on myös välilasku toisessa maassa. Välilasku tarkoittaa, että joudutaan poistumaan lentokoneesta ja vaihtamaan toiseen lentokoneeseen ennen kuin päästään Suomeen. Pysähdyspaikassa joudutaan näyttämään uudelleen matkustusasiakirjat ja jatkolennon lentoliput, ja mahdollisesti menemään turvatarkastuksen läpi. Ruumaan menneet matkalaukut menevät automaattisesti Suomeen.

Suomeen saapuminen

Suomeen, Helsinkiin saavutaan lentoasemalle. Ensin pitää näyttää matkustusasiakirja passintarkastuksessa. Asiakirja annetaan virkailijalle. Passintarkastukseen mennään yksitellen. Perheen pienimmät voivat olla vanhempiensa kanssa.

Suomen viranomaiset ottavat henkilötiedot, valokuvat ja sormenjäljet maahan saavuttaessa tai pian sen jälkeen, jotta maahanmuuttaja rekisteröidään Suomeen saapuneeksi.

Passintarkastuksen jälkeen kaikki siirtyvät isoon halliin odottamaan matkalaukkuja, jotka jätettiin hihnalle lähtömaan lähtöselvityksessä. Matkalaukut tulevat lennoittain eri hihnoille. Oman lennon voi tarkistaa sähköiseltä taululta. On tärkeä tarkistaa, että kaikki matkalaukut ovat saapuneet. Hallissa on kärryjä, johon voit laittaa matkalaukut. Kun kaikki matkalaukut ovat saapuneet hihnalle, edetään vihreää linjaa pitkin kohti ulosmeno-ovea. Tämä merkitsee, ettei mukana ole mitään tullattavaa. Nyt saavutaan kansainväliseltä alueelta pois, ja matka Suomessa voi alkaa.

Lataa tämän sivun sisältö PDF-muodossa tästä.