Hälsovårdstjänster och social trygghet

Hälsovårdstjänster

Kvotflyktingar erbjuds samma kommunala hälsovårdstjänster som alla andra kommuninvånare i Finland. När ...

Hälsovårdscentral

Alla kommuner i Finland arrangerar hälsovårdstjänster för sina invånare. Vanligtvis har kommunerna en hälsovårdscentral ...

Jour

På kvällarna och veckosluten är hälsostationerna stängda och hälsovårdscentralens jour tar hand om ...

Rådgivningsbyrå för mödravård

På mödrarådgivningen får du som kommuninvånare rådgivning i alla frågor som gäller graviditet samt information om olika ...

Tandvård

Som kommuninvånare kan du utnyttja offentliga tandvårdstjänster. Kommunerna ...

Apotek

I Finland ordinerar läkaren läkemedel för behandling av en sjukdom. Du får ett recept av läkaren som du tar med dig till ...

Social trygghet

Som invånare i din hemkommun har du rätt till social trygghet i Finland. Till den sociala tryggheten hör socialtjänster och ...

Invandrarens socialskydd

Invandrares socialskydd avgörs enligt deras livssituation, enligt samma principer som för finländare. ...

FPA:s tjänster

Invandrare har rätt att anhålla om att bli omfattade av social trygghet i Finland. Ansökan ska fyllas i på den närmaste ...

Information om social trygghet

Information om sociala förmåner får du på den lokala FPA-byrån och socialbyrån samt på FPA:s webbplats. I många kommuner ...




Hälsovårdstjänster

Kvotflyktingar erbjuds samma kommunala hälsovårdstjänster som alla andra kommuninvånare i Finland. När kvotflyktingen och hans eller hennes familj kommer till kommunen genomgår de en hälsokontroll. Hälsokontrollen utförs med hjälp av en tolk. Vid samtalet med hälsovårdaren utreds bland annat tidigare sjukdomar, medicineringar och vaccinationer. Det är viktigt att ta med sig gamla recept och läkarutlåtanden. Invandrare får även information om tjänsterna vid hälsovårdscentralen, om hur man bokar en tid till mottagningen och om betalningssystemet. I Finland har alla yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården tystnadsplikt.


Hälsovårdscentral

Alla kommuner i Finland arrangerar hälsovårdstjänster för sina invånare. Vanligtvis har kommunerna en hälsovårdscentral som erbjuder tjänsterna. Eftersom du har en hemkommun i Finland kan du använda kommunens hälsovårdstjänster. När du blir sjuk ska du beställa en tid hos en läkare eller hälsovårdare på hälsostationen antingen per telefon eller genom att uppsöka hälsostationen för att beställa en tid. Vänta på den mottagningstid du har fått i väntrummet på hälsovårdscentralen.

Jour

På kvällarna och veckosluten är hälsostationerna stängda och hälsovårdscentralens jour tar hand om akuta sjukdomsfall. Hälsovårdscentralens jour finns ofta vid ett sjukhus. I nödsituationer där ditt eller någon annans liv är i fara kan du ringa nödnumret 112.


Rådgivningsbyrå för mödravård

På mödrarådgivningen får du som kommuninvånare rådgivning i alla frågor som gäller graviditet samt information om olika tjänster som erbjuds av samhället. Moderns och fostrets hälsa och tillväxt följs upp på rådgivningen. Du bör genomgå en första läkarundersökning på din kommuns hälsovårdscentral innan den fjärde graviditetsmånaden är slut. Barnets far uppmuntras att följa med till rådgivningen och familjeförberedelsen som äger rum före födseln. Barnet föds på landskapets sjukhus, vars serviceområde din hemkommun hör till. Även fadern kan närvara vid födseln.

Tandvård

Som kommuninvånare kan du utnyttja offentliga tandvårdstjänster. Kommunerna tillhandahåller tandvård på hälsostationer och tandkliniker.


Apotek

I Finland ordinerar läkaren läkemedel för behandling av en sjukdom. Du får ett recept av läkaren som du tar med dig till apoteket, där du får läkemedlet och betalar för detta. Om du har en långvarig sjukdom ska du ta med dig dina tidigare recept till läkarmottagningen.

Social trygghet

Som invånare i din hemkommun har du rätt till social trygghet i Finland. Till den sociala tryggheten hör socialtjänster och sociala förmåner som stöder dig i olika livssituationer. Folkpensionsanstalten (FPA) betjänar alla kommuninvånare i frågor som gäller social trygghet.


Invandrarens socialskydd

Invandrares socialskydd avgörs enligt deras livssituation, enligt samma principer som för finländare.

Arbetslösa arbetssökande bör aktivt söka jobb och delta i de åtgärder som man har kommit överens om i integrationsplanen tillsammans med TE-byråerna. I så fall beviljas de arbetsmarknadsstöd.

Personer som inte står till arbetsmarknadens förfogande på grund av till exempel långtidssjukdom, skada eller graviditet är berättigade till förmåner som de kan ansöka om. Personer som är 65 år fyllda och har bott i Finland i tre år kan få FPA:s ålderspension.

I Finland tryggar utkomststödet ett människovärdigt liv oberoende av livssituation. Utkomststödet är den form av förmån som beviljas i sista hand. Detta innebär att stödet kan beviljas först när man har ansökt om andra förmåner eller om dessa inte räcker till för att täcka nödvändiga utgifter. Utkomststödet minskar till exempel om man har inkomster eller beviljas andra förmåner av FPA.

Alla sociala förmåner söks från FPA.

FPA:s tjänster

Invandrare har rätt att anhålla om att bli omfattade av social trygghet i Finland. Ansökan ska fyllas i på den närmaste FPA-byrån. När invandraren får beslutet om att han eller hon omfattas av den sociala tryggheten i Finland, får han eller hon ett personligt FPA-kort som berättigar till de sociala förmåner som FPA erbjuder. FPA:s sociala förmåner innefattar bland annat förmåner för familjer, studerande, arbetslösa, funktionshindrade och pensionärer. Du ska ansöka personligen om FPA:s förmåner och förmånerna betalas alltid in på sökandens personliga konto.


Information om social trygghet

Information om sociala förmåner får du på den lokala FPA-byrån och socialbyrån samt på FPA:s webbplats. I många kommuner arrangeras informationsmöten om kommunens tjänster och sociala förmåner för nyligen ankomna invandrare. För att få tillräcklig information är det viktigt att invandrarna deltar i mötena. Nyligen ankomna invandrare kan även få råd i vardagsfrågor av organisationer som arbetar med invandrarfrågor och av invandrare som har bott länge i Finland.

Ladda ner denna sidas innehåll i PDF-format här.